top of page

ARILAR VE BİZ ARICILAR



Ahmet CAN (ahmetcan.ahmetcan@gmail.com)

Şile Arıcıları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Bşk.


Değerli dostlar,

Bu ilk yazımıza biz arıcılar olarak kendimizi ve yaşam için olmazsa olmaz, Arılarımızı tanıtarak başlayıp devam eden yazılarımızda ilginizi çekeceğini umduğumuz Arıcılık uygulamaları, Arı'nın yaşam döngüsü, Arı ürünlerinin faydaları ve üretim aşamalarını siz dostlarımıza aktarmaya çalışacağım.

Arıcılık ve Arı ürünlerinden faydalanma, insan oğlunun yerleşik hayata başlaması ile başlayıp, insanlıkla beraber var olacaktır.

Ülkemizde yaklaşık 80.000 aile .8 milyon kovan ile 115.000 ton bal üreterek Dünya'da ön sıralarda yer almaktadır. Ülkemiz ekonomisinin lokomotifi İstanbul'da yaklaşık 1500 aile arıcılık ile uğraşmakta olup bunlardan yaklaşık 300'ü ortalama 10.000 kovan ile Şile'de Arıcılık yapmaktadır. Bunun dışında haziran ayında diğer bölgelerden Kestane Balı üretimi için yaklaşık 5.000 kovan bölgemize gelmektedir.

Şile'mizin 80% i doğal ormanlar ile kaplı olup konvansiyonel tarım olmadığından zirai ilaçlama ve kimyasal gübreleme yapılmamaktadır. Bu doğal bal ormanlarında Arılarımız tarafından Dünyada tescillenmiş, doğal şifa kaynağı Şile Kestane Balı üretilmektedir.

Arılar tarafından Doğal bal ormanlarında Şile Kestane Balı üretilmekte, peki siz arıcılar ne yapmaktasınız diye sorarsanız, sonraki yazılarımızı takip ediniz deriz. Ama merak etmeyin Arılar kendileri gibi bizleri de çok çalıştırıyorlar. Arılar sosyal canlılar olup hiyerarşik ve paylaşımlı bir düzen içerisinde koloni şeklinde hayatlarını sürdürmektedir. Bu yaşam ve üretim tarzı biz arıcılara da örnek oluşturmuş bireysel olarak faaliyet göstermekte olan arıcılar, arılar gibi bir araya gelip Kooperatif ve Dernek kurarak birlikte olmanın ve paylaşımın gücünü kullanmaya başlamıştır.

Şile Arıcıları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 2014 yılı başında Şile'nin köklü arıcılarının önderliğinde ve Tüm kamu kurum yöneticilerinin destekleri kurulmuş olup bugüne kadar önemli faaliyetler yapmıştır. Bu faaliyetlerin başında bölgemiz için çok önemli olan Bal dolum tesisinin Çayırbaşı köyüne kurulması, Markalaşma ve tanıtım, sosyal medya, yerel ve ulusal basın ve görsel medyalarda yer alma, satış ofisleri www.silebal.com web sayfası, fuar ve organizasyonlara katılım, Dünya Arıcılık Kongresi teknik turları, Arıcılık eğitimleri ve Yeniköy'e kurulacak olan Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi, ve bu kapsamda Arı ve Arı ürünleri üretim ve işleme, Arı ürünleri ile Sağlık (Api Terapi) uygulamaları yer almaktadır.

Değerli dostlar, bir sonraki yazımda Şile Kestane Balı'nın sağlık açısından faydaları, bu faydalı ürünün üretim ve tüketiciye ulaşana kadar aldığı tüm aşamalarını sonraki yazılarda ise diğer arı ürünleri, güncel arıcılık projeleri, Arının özel hayatı ve yaşam döngüsünü sizlere aktarmaya çalışacağım.

Unutmayalım, Arı varsa hayat vardır.

Arı ürünleri tüketin, sağlıklı kalın.



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page