top of page

ARI ÜRÜNLERİ ve ARI ÜRÜNLERİ İLE TEDAVİ (APİTERAPİ)






ARI ÜRÜNLERİ ve ARI ÜRÜNLERİ İLE TEDAVİ (APİTERAPİ)

Değerli dostlar,

Arıların ürünleri ve doğaya verdiği katkıyı anlatan, biraz klişe olmuş ama tam anlamı ile konuyu özetleyen bir söylemimiz var. "Arı varsa hayat var" Bugünkü yazımızda bu söylemi işleyeceğiz.

Nahl (Bal Arısı) Suresi 68-69 ayetlerde, Ve rabbin bal arısına şöyle ilham etti: "Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları çardaklardan kendine yuvalar edin. Sonra her türlü besleyici ürünlerden ye; rabbinin koyduğu kanunlara boyun eğerek çizdiği yollardan git!" Onların karınlarından, farklı renk ve çeşitlerde şerbet (kıvamından bir sıvı) çıkar ki onda insanlara şifa vardır. İşte bunda da düşünen bir topluluk için açık delil bulunmaktadır.

Arı ürünleri insanlık tarihi boyunca canlılar için gıda ve şifa kaynağı olarak tüketilmiş olup günümüzde faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış ve bu bilinçle kullanılmaya başlanmıştır. Arı ürünlerinin en çok bilineni ve tüketileni tabi ki bal olup, üretim de bu yönde çok daha fazla olmaktadır. Arı ürünleri ile önleyici ve destekleyici tedavide balın yanında diğer ürünler de öne çıkmaktadır. Bu ürünleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Bal (Salgı Balları, Çiçek Balları, Petek Ballar)

Ülkemiz, çiçek zenginliği açısından dünyanın en önde ülkelerinden biridir. Bu zenginlik bal çeşitliliğimize yansımıştır. Bunlardan bazıları, Dünya üretimin %90 nı olan Çam Balı, Yine çok önemli değerimiz Kestane Balı, Lavanta, Narenciye, Püren, Ayçiçek ve doğal yaylalarımızın endemik çiçeklerinden olan ballarımız ve polenlerimizdir. Balın önemini bilimsel terimler ile içeriğindeki vitamin, aminoasit, antioksidan, mineral değerlerini açıklayabiliriz ama onun yerine şöyle bir açıklama yapsak sanırım aklımızda daha iyi yer eder. Milyarlarca dolarlık bütçeler ile geliştirilen ve büyük bedellerle satılan ilaçların ham maddeleri doğadaki endemik bitkilerdir. Öyleyse o bitkilerin özünden salgılanan nektar ve polen, Yaradan tarafından özel bir görevle görevlendirilen bal arısı tarafından işlenerek ve insanlara şifa olarak sunulan bal, ne kadar önemli düşünelim. İşte bunda da düşünen bir topluluk için açık delil bulunmaktadır.

Arı Sütü (Royal Jelly)

Arı Sütü, bünyesinde birçok vitamini ve mineralleri içermekte olup bilimsel olarak tespit edilmiştir. En büyük özelliği hücre yenileyici, yaşlanma karşıtı olmasıdır. Bunu arının yaşantısından bir örnekle açıklayabiliriz. Bir kovan içerisinde 3 değişik balarısı bulunmakta olup Bunlar Ana Arı, Erkek Arı ve İşçi Arılardır. İşçi ve Erkek arılar Bal ve polen ile beslenmekte olup ömürleri 45 gün ile 3 ay arasındadır. Ana Arı ise larva halinden itibaren, Bal ve polen ile beslenen genç işçi arıların salgıladığı kaliteli Arı sütü ile beslenmekte olup yaklaşık 5 yıl yaşamaktadır. Yaşamakla kalmayıp yılın sekiz ayı petek gözlerine günde 1500 ile 2500 arasında (kendi ağırlığından fazla) yumurta bırakmaktadır. Bu uzun yaşamı ve vücut ağırlığından daha fazla yumurta atmasını ve hastalıklardan korunmasını sağlayan arı sütünün özelliğidir. Kısırlık tedavisi (Sperm artırıcı) ve cinsel gücü artırmada, Alzheimer tedavisinde, kanser tedavisi sonrasında, mutlu ve sağlıklı bir yaşam için kullanılmaktadır.


Propolis (Arı Reçinesi)

Propolis'in kelime anlamı, şehrin koruyucusu olarak çevrilebilir.Tarlacı işçi Arılar şehirlerini (kovanlarını) hastalıklardan, dış etken ve saldırılardan korumak için doğadan, ormanlardan ağaç ve bitkilerden topladığı reçineleri kendi enzimleri ile işleyerek kovanlara taşırlar. Kovanda bulunun genç işçi arılar bu madde ile ana arı yumurta bırakmadan önce petek gözlerini dezenfekte ederler. Aynı zamanda kovan giriş deliğinde kontrollü giriş ve dışarıdan gelecek hastalıklar için bariyer oluştururlar. kovan da oluşan çatlaklar ve kovan dışına atılamayan zararlı maddelerin mumyalanmasında kullanırlar. Propolisin zararlı bakterileri yok etme ve hücreleri koruma özelliği bilim insanlarına ilham kaynağı olup, birçok bilimsel çalışma yapılmaktadır. kanser tedavilerinde ve önleyici tedbir olarak ciddi faydası olduğu görülmüştür.

Polen (Çiçek tozu)

Arıların topladığı polen, insanların tüketiminde protein kaynağı olarak çok önemlidir. Yapılan araştırmalar, polenin proteince zengin, yağ oranı düşük, mineral ve vitaminlerce zengin olduğunu göstermektedir. Günlük 15 gr (yaklaşık bir çorba kaşığı) polenin insan vücudu için gerekli minimum amino asit ihtiyacını karşıladığı bildirilmiştir. Polen, ayrıca vücudu gençleştirip, organları ve bezleri uyararak, yaşama direncini yükseltir ve yaşam kalitesini artırır.

Bunların dışında,Arı Ekmeği (Perga), Arı Zehiri, Arı Larvası (Apilarnil), Arı Havası (ApiAir), Bal Mumu gibi ürünler, Apiterapi (Arı Ürünleri ile tedavi) de kullanılmaktadır.

Arı varsa hayat vardır.

Arı ürünleri tüketin, sağlıklı kalın.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page